Taksim Gezi Parkı tarihçesi

Unknown | 15:42 | 0 yorum


Türkiye'nin gündeminde belki de en üst sıraya oturan Taksim Gezi Parkı, İstanbul'un Beyoğlu İlçesi'nde bulunan ve Taksim Meydanı ile Elmadağ semtleri arasında yer alan şehir parkının adı.
1936 yılında Atatürk’ün davetiyle Türkiye’ye gelen ve İstanbul’un Nazım Planı’nı oluşturmakla görevlendirilen, dönemin önde gelen şehir planlamacılarından Henri Prost’un İstanbul planlamasına yönelik çalışmaları 1951 yılına kadar sürdü. Fas’ın Marakeş, Kazablanka gibi şehirlerinin de planlamalarını yapan ünlü Fransız mimar, İstanbul’un mimari modernleşmesinde de büyük rol oynadı.
Gezi Parkı'nın bulunduğu yerde 1806 yılında Halil Paşa Topçu Kışlası adıyla Osmanlı, Rus ve Hint mimarisinden izler taşıyan büyük ve ihtişamlı bir topçu kışlası yapıldı.
Kışla 31 Mart İsyanı'nda önemli bir rol oynadı. İsyan 12 - 13 Nisan 1909 gecesi Taksim Kışlası'ndaki Avcı Taburu'na bağlı askerlerin subaylarına karşı ayaklanarak Meclis-i Mebusan'ın önünde toplanmalarıyla başladı. Subaylar kendilerine önderlik eden din adamlarının peşinde Heyet-i Mebusan'ın önünde toplandılar ve ülkenin şeriata göre yönetilmesini istediler. Olaylar 27 Nisan 1909'da II. Abdülhamit'in tahttan indirilmesiyle son buldu. İsyancıların kurduğu yeni hükümet İngilizler tarafından desteklendi.
Mimari ve tarihi açıdan önemine rağmen kışla, 1940 yılında dönemin İstanbul Valisi Lütfi Kırdar tarafından, Henri Prost'un hazırladığı imar planı çerçevesinde yıktırıldı.
Kışla yıkılmadan önceki yıllarında, içindeki alan düzenlenerek Taksim Stadı olarak spora açıldı. Türkiye Milli Futbol Takımı ilk resmi futbol maçını Romanya ile, Gezi Parkı'nın bugün bulunduğu, bu stadda 26 Ekim 1923'de oynadı ve maç 2-2 berabere sonuçlandı.
2 No’lu Planı hayata geçirmek için, Taksim Kışlası 1940’da yıkıldı. Dönemin Belediye Başkanı Lütfü Kırdar, İnönü adıyla anılan Gezi Parkı’nın uygulamasını 1943 yılında bitirmiş ve açılışını da kendisi yapmıştı. Kışlanının yıkılması sonrası, çevrede yapılan otellere tahsis edilen alanlar ve düzenlemeler ile parkın kapladığı alan zaman içinde küçüldü. Buna rağmen İstanbul'un merkezinde önemli bir dinlenme alanı oldu ve sık sık düzenlemelerle görünümü değişti.

Category: , ,

0 yorum